The omnivorous poem

Authors

DOI:

https://doi.org/10.25094/rtp.2025n44a1159

Keywords:

Introduction, editorial

Abstract

Introduction to Texto Poético 44.

Author Biographies

Susana Souto Silva, Universidade Federal de Alagoas (UFAL)

Professora Associada da Universidade Federal de Alagoas, onde atua na graduação e na pós-graduação da Faculdade de Letras, na linha de pesquisa Literatura: Poéticas, Cultura e Memória.

Rafael Climent-Espino, Baylor University

 Professor de Português e Espanhol do College of Arts and scineces na Baylor University, Waco, Tx., Estados Unidos.

Sabrina Sedlmayer, Universidade Federal de Minas Gerais (UFMG)

Professora Titular da Faculdade de Letras da Universidade Federal de Minas Gerais (UFMG); Bolsista de Produtividade em Pesquisa do CNPq.

References

ALGRANTI, Leila e MACÊDO, Sidiana de (Orgs.). História & Alimentação: Brasil Séculos XVI –XXI. Belém: Editora Paka-Tatu, 2020.

APPADURAI, Arjun. Gastro-politics in Hindu South Asia. American Ethnologist 8, no. 3, 494-511, 1981.BARTHES, Roland. Pour une psycho-sociologie de l’alimentacion. In: Annales ESC, septembre/octobre, (5), pp. 977-986, 1961. Disponível em: https://www.persee.fr/doc/ ahess_0395-2649_1961_num_16_5_420772. DOI: https://doi.org/10.3406/ahess.1961.420772

BOURDIEU, Pierre. Distinction. A Social Critique of the Judgement of Taste. Cambridge: Harvard University Press, 2002.

CASCUDO, Câmara. História da Alimentação no Brasil (Volume I e II), São Paulo: Cia. Ed. Nacional, 1983.

CLIMENT-ESPINO, Rafael and GÓMEZ-BRAVO, Ana María. Food, Texts and Cultures in Latin America and Spain. Nashville: Vanderbilt University Press, 2020. DOI: https://doi.org/10.2307/j.ctv167596f

CLIMENT-ESPINO, Rafael. Análisis hemerográfico de la comida en el semanario cubano Bohemia durante el Periodo Especial en Tiempos de Paz (1990-1995). Caribbean Studies vol. 49, no. 1, 137-163, 2021. DOI: https://doi.org/10.1353/crb.2021.0000

CRUZ, Eduardo da e SANTOS, Gilda. Annona ou Misto Curioso. Folheto semanal que ensina o método de cozinha e copa, com um artigo de recreação. Porto: Livraria Lello, 2022.

CURTIN, Deane W. and Heldke, Lisa M. Cooking, Eating, Thinking. Transformatives Philosophies of Food. Bloomington: Indiana University Press, 1992.

GÓMEZ-BRAVO, Ana María. Comida y cultura en el mundo hispánico. Bristol: Equinox, 2017.

FLANDRIN, Jean-Louis & MONTANARI, Massimo. História da Alimentação. Tradução Guilherme João de Freitas Teixeira, Luciano Vieira Machado, São Paulo: Estação Liberdade, 1998.

GOODY, Jack. Cooking, Cuisine and Class. A Study in Comparative Sociology. New York: Cambridge University Press, 1982. DOI: https://doi.org/10.1017/CBO9780511607745

KORSMEYER, Carolyn. Savoring Disgust. The Foul and the Fair in Aesthetics. New York: Oxford University Press, 2011. DOI: https://doi.org/10.1093/acprof:oso/9780199756940.001.0001

KORSMEYER, Carolyn. El sentido del gusto: comida, estética, filosofía. Barcelona: Paidós, 2002.

LÉVI-STRAUSS, Claude. Mitológicas I - O cru e o cozido. Tradução Beatriz Perrone-. Moisés, Rio de Janeiro: Cosac e Naify, 2004.

MENESES, José Newton Coelho, editor. Água: Uma história dos usos nas Minas Gerais e em Portugal (Séculos XVII a XIX). Diamantina: Fino Traço Editora, 2019.

MENESES, José Newton Coelho. Nossa comida tem história. Belo Horizonte: Scriptum, 2020.

NESTLE, Marion. Food Politics: How the Food Industry Influences Nutrition and Health. Los Angeles: University of California Press, 2002.

PADRÓN NODARSE, Frank. Co-cine: el discurso culinario en la pantalla grande. La Habana: ICAIC, 2011.

SEDLMAYER, Sabrina & CLIMENT-ESPINO, Rafael & ANDRADE Luiz E. (Orgs.). Comer com os olhos: Comida, cultura, cinema. Belo Horizonte: Autêntica Editora, 2023.

TOBIN, Ronald W. Qu’est-ce que la gastrocritique? Dix-Septième Siècle, Paris, n. 217, 621-630, 2002. DOI: https://doi.org/10.3917/dss.024.0621

Published

2025-01-26

How to Cite

Souto Silva, S., Climent-Espino, R., & Sedlmayer, S. (2025). The omnivorous poem. Texto Poético, 21(44), 2–7. https://doi.org/10.25094/rtp.2025n44a1159